Impressie CaseWare Open, 3 juni 2015

Vooruit kijken op de CaseWare Open 2015

10-06-2015

De CaseWare Open, het jaarlijkse relatie-evenement van CaseWare Nederland, kende ook dit jaar weer een grote aanloop. In het Utrechtse Fort Voordorp werden op 3 juni honderden bezoekers bijgepraat over vele ontwikkelingen in het accountancyvak en de nieuwste CaseWare-oplossingen.

Bekijk hier een video verslag   Bekijk hier reacties en quotes van deelnemers   Bekijk hier foto's

 

'Vandaag gaan jullie een rit maken in een mentale achtbaan', voorspelde commercieel directeur Regina de Jong bij de start. Daarmee bleek niets teveel gezegd. Want algemeen directeur Richard Schiphorst en CEO Dwight Wainman van CaseWare International trakteerden de toehoorders op een 'bumpy ride' naar de eindeloze Cloud en een spannend softwarelandschap, waar computers zelfs de moeilijkste menselijke denktaken over lijken te nemen. Om vervolgens af te dalen naar de diepe kelders van Big Data, vol met verborgen informatieschatten die klaar liggen om ontdekt te worden. 

Samenwerken

CaseWare heeft met deze CaseWare Open meer dan ooit vooruit willen kijken. Niet alleen wat betreft de technische mogelijkheden maar vooral ook in de relatie tussen het kantoor en de klant. Want als de techniek steeds meer vat krijgt op de uitvoerende accountantstaken, moet de professional zijn of haar meerwaarde zoeken op andere gebieden.  En die zijn er gelukkig genoeg, bleek op de CaseWare Open. 

‘Samenwerken’ luidde het devies op deze dag. Dat kan op vele manieren: slimmer, kwalitatief beter, gecontroleerder of online.  Voor de deelnemers waren er vier afzonderlijke parallelsessies, waar het thema samenwerken vanuit verschillende perspectieven werd besproken. 

CaseWare is daarmee afgestapt van het gebruikelijke concept van plenaire informatiesessies. ‘Een goede zet’, vonden veel deelnemers achteraf. Door de opsplitsing konden ze zich focussen op de specifieke CaseWare-oplossingen waarmee ze werken of waarnaar hun belangstelling uit gaat. Ook vanuit de groep sprekers was tevredenheid te horen. ‘De groepen zijn kleiner en er is meer tijd om de diepte in te gaan. Ook is er veel meer interactie’, aldus Jaap de Waard, één van de sprekers. 

Ratio en intuïtie

Na al het softwaregeweld keerden de deelnemers, soms nog enigszins beduusd, terug naar de plenaire zaal. Veel tijd om bij te komen was er echter niet. Want op het toneel stonden de cabaretiers Joep van Deudekom en Rob Urgert klaar voor een bijzondere ‘cursus’. Met hun zelfbedachte ‘manipulation game’ gaven ze hun publiek inzicht in rationeel en intuïtief gedrag. Dat gebeurde op niet bepaald zachtzinnige maar wel humorvolle wijze. Het bracht veel aanwezige accountants in ieder geval tot het inzicht dat ze minder rationeel handelen dan hun beroep doet vermoeden. 

De dag werd afgesloten met een barbecue op het terras van Fort Voordorp. Uit de achtbaan en in de zon. ‘Fijn om even bij te kunnen komen’,  verzuchtte een deelneemster: ‘een hoop toekomstmuziek maar alles bij elkaar heb ik toch weer veel opgestoken’. 


 

 

Korte reacties en quotes deelnemers CaseWare Open 2015

‘We zijn voor het eerst hier. Er zijn heel wat ontwikkelingen de revue gepasseerd en de meeste daarvan zijn wel interessant. Het belang van een soepel uitwisseling van gegevens is heel duidelijk geworden. Wij gebruiken CaseWare voor onze interne dossiervorming en jaarafsluiting. CaseWare heeft daarbij een belangrijke ondersteunende rol’. 

Sandra Blewanus en Martin Hoorn van pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder MN
‘Tja, we zijn er mooi ingetuind tijdens het manipulatiespel. Toch knap dat Joep van Deudekom en Rob Urgert zo ad-rem en zonder gene zo’n grote zaal kunnen bespelen. Ook leuk om op zo’n dag inzicht de krijgen in alle technische vooruitgang. Zolang we er maar voor waken dat ons vak geen verzameling van technische truukjes wordt’. 

Frank van Disseldorp, partner bij WIJmetAarts Registeraccountants
‘De ontwikkelingen rondom de cloud zijn heel boeiend maar voor mezelf is het niet nieuw meer. Mijn kantoor werkt al sinds 2004 in de cloud. Heel jammer dat veel collega’s elders nog zo weinig cloudgericht zijn. Je predikt tenslotte wel de vooruitgang bij de klanten. Dan is het vreemd dat je zelf nog zo ouderwets werkt. Misschien moeten kantoren wat vaker hun ‘jonge honden’ naar de CaseWare Open afvaardigen. Die staan er veel meer voor open’. 

Oscar Hofs van Biemans Accountants
 
‘Wij zijn vaste bezoekers van de CaseWare Open en we werken al 15 jaar heel tevreden met CaseWare. Vandaag hebben we vooral veel toekomstmuziek gehoord. Leuk om kennis mee te maken maar of onze klanten uit het MKB er ook direct warm voor lopen….? De sessie over het werken in de cloud was erg interessant. We werken zelf wel in de cloud maar nog niet met CaseWare. Maar dat gaan we na vandaag wel aankaarten binnen ons kantoor’. 

Gerben Herpers en Ad Kuijpers van Bolk &
De Bekker Accountants en Adviseurs
‘Boeiend om in de parallelsessie te zien hoe je cijfers en analyses anders kunt visualiseren. Maar ik vermoed dat het voor tweederde van de bezoekers nog een ver-van-het-bed-show is. Die denken nog heel rechtlijnig: in schema’s en tabellen. Zelf vind ik het ook nog erg abstract. Maar ik denk dat mijn zoon van 15 er direct mee uit de voeten zou kunnen. 

Het was leuk om te zien hoe Dwight Wainman van CaseWare International aankijkt tegen de ontwikkelingen. Je merkt dat men internationaal erg gedreven wordt door data en technologie. In Nederland werken we meer ambachtelijk. Dat maakt onze beroepspraktijk gelukkig wat ‘rijker’.
CaseWare heeft in dit geheel een activerende rol: door steeds weer te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Daarbij mogen ze wat mij betreft best een beetje ‘doordrammen’. Dat heeft de beroepsgroep nodig’.

Peter Paul Bonants van Dubois & CO Registeraccountants

 

Bekijk hier de foto's van de CaseWare Open 2015

Blijf op de hoogte van CaseWare
Neem vrijblijvend een CaseWare-ID of log in.