Hoe de Ondernemingsradar jouw werk verdiept: Erics inzichten

Leestijd 3 min
11 May 2021, laatste update 07 juni 2021

Ondernemers hebben een bijzondere periode achter de rug. Ook de tijd die gaat komen vraagt om inzicht en het kunnen verzilveren van kansen. “Laat jij als accountant daar nu precies de toegevoegde waarde kunnen bieden,” vertelt Eric Köhler, accountmanager bij CaseWare.

 

“De jaarrekening die jij elk jaar netjes aflevert aan je klanten en met ze doorneemt, bevat een schat aan informatie. Aan jou als financieel professional de schone taak om de meerwaarde van de cijfers boven water te krijgen. CaseWare heeft daar nu iets moois voor wat jouw adviesrol gaat stroomlijnen.” Eric neemt je mee in de wereld van de Ondernemingsradar. 

 

Roep om duiding en advies

“Misschien merk je het zelf ook wel. De bezoeken van de accountant en het opstellen van de jaarrekening worden vaak gezien als iets wat er nou eenmaal bij hoort. We hebben met elkaar als samenleving afgesproken dat ondernemers de cijfers op orde moeten hebben en op een bepaalde manier moeten verwerken. Het jaarlijkse gesprek dat je voert met je klanten is voor hen misschien ook iets wat ‘even moet gebeuren’. 

 

Precies daarom is het jammer dat je de inzichten die verborgen zitten achter de cijfers van de jaarrekening niet deelt met de ondernemer. Wellicht zit dit niet in je systeem, ben je je er niet bewust van of zie je jezelf niet als adviseur. Toch kun jij juist op dit punt het verschil maken voor je klanten. De Ondernemingsradar, een tool van onze partner Intellifin, geeft je concrete handvatten die jou helpen je klant te laten zien waar hun potentie zit. Zo bouw je ook echt een band met ze op en veranderen de adviesgesprekken van een verplicht nummertje in een zinvolle analyse van hun business.”

 

“De Ondernemingsradar helpt je op verschillende manieren: met een rapport in begrijpelijke taal; met optimalisatievoorstellen; met de mogelijkheid om scenario’s door te rekenen en met concurrentieanalyses. Al deze mogelijkheden zijn afzonderlijke van elkaar al waardevol; samen maken ze van de Ondernemingsradar hét instrument dat ondernemers laat zien hoe ze ervoor staan en waar er ruimte is voor groei.”

 

Een duidelijk rapport met verhelderende grafieken

“Een van de mooiste eigenschappen van de Ondernemingsradar is de eenvoud. De term ‘met één druk op de knop’ wordt te pas en te onpas gebruikt, maar in dit geval is het echt zo. Met één klik zet de tool een ingevoerde jaarrekening om in een rapport met inzichten en aanbevelingen. De belangrijkste positieve en negatieve uitschieters worden op je scherm getoond en toegelicht. Ook krijg je grafieken voorgeschoteld die het geheel visueel maken. Waar komt de winst vandaan? Wat is de grootste uitgavenpost? Vink aan wat je wilt tonen en de Ondernemingsradar laat je meteen een conclusie zien. Ook kun je de jaarrekening van afgelopen jaar afzetten tegen de cijfers van de periodes daarvoor. Het programma toont je automatisch welke trends er aan het werk zijn en laat je opvallendheden zien. Ook erg handig voor kredietaanvragen!” 

 

Optimalisaties uitvoeren en scenario’s doorrekenen

“Een andere handige feature van de Ondernemingsradar is het automatisch toekennen van sterren aan onderdelen van een onderneming. Hoe doet je klant het op een schaal van een tot vijf? En hoe gaat hij of zij van een vier- naar een vijfsterrenonderneming? Wat doet een prijsaanpassing van drie procent? De Ondernemingsradar geeft concrete voorstellen voor het optimaliseren van bedrijfsonderdelen en rekent ze meteen door. Door aan de knoppen van afzonderlijke parameters te draaien kun je ook de uitwerking van fictieve scenario’s bekijken en doorrekenen. Waar kun je geld vrijmaken? Wat gebeurt er als crediteuren een dag later betalen? Op basis van de cijfers geef je een goed beeld van de gezondheid van een organisatie en schets je een betrouwbaar toekomstplaatje.”

 

Analyse van de concurrentie

“Ondernemers zijn benieuwd hoe ze het doen ten opzichte van de concurrentie. Met de Ondernemingsradar kun je ze vergelijken met andere klanten van je uit dezelfde sector, mocht je die in je klantenbestand hebben. Natuurlijk doet de tool dit geanonimiseerd. Je helpt ondernemers kansen te spotten en laat ze zien hoe ze het doen in hun speelveld.”

 

Betere basis 

“Uiteindelijk heb je gewoon goud in handen met de Ondernemingsradar. Waar je voorheen misschien wat terughoudend was in het geven van advies en je wat ongemakkelijk voelde in die rol, geeft de tool je nu alle handvatten. Zo stijgt je relevantie voor de ondernemer, zit je vaker met elkaar aan tafel en ben je een nog volwaardigere sparringpartner.” 

 

Ben jij benieuwd naar alle mogelijkheden van de Ondernemingsradar voor jouw kantoor? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk de pagina van de Ondernemingsradar

Vond je dit artikel interessant?

Ontvang de nieuwste blogs, informatie over trainingen en het laatste nieuws in je mailbox.

Deel artikel
Eric Köhler, Account Manager
Sinds begin 2020 is Eric het CaseWare team komen versterken als accountmanager. Eric heeft ruime ervaring op het gebied van accountancy, procesoptimalisatie en ICT. Zijn passie is om kantoren te begeleiden bij het maken van slimme keuzes die waarde toevoegen aan de dagelijkse praktijk.
Sinds begin 2020 is Eric het CaseWare team komen versterken als accountmanager. Eric heeft ruime ervaring op het gebied van accountancy, procesoptimalisatie en ICT. Zijn passie is om kantoren te begeleiden bij het maken van slimme keuzes die waarde toevoegen aan de dagelijkse praktijk.

Meer over dit onderwerp

Nieuw en uniek! Controleopdrachten vanuit de cloud met AUDIT+

Nieuw en uniek! Controleopdrachten vanuit de cloud met AUDIT+

Weer hebben we goed nieuws, want we voegen een nieuw onderdeel toe aan onze steeds verder uitbreidende catalogus van cloud-oplossingen. Als eerste in Nederland geven we accountancykantoren nu een uniek middel in handen om controleopdrachten effectiever en risicogedreven uit te voeren. Want controleren vanuit de cloud met AUDIT+ heeft nogal wat voordelen. 

Lees verder
Daniel vertelt over digitale identificatie in combinatie met AuditCase

Digitale identificatie voor klanten van AuditCase

Niet lang geleden spraken we nog over ‘toekomstmuziek’, waar het nu voor AuditCase klanten werkelijkheid is: digitale identificatie. In de afgelopen maanden hebben we mooie stappen kunnen maken in ons onderzoek en hebben we een goede partner gevonden. Vanaf AuditCase versie 17.3 is het namelijk mogelijk om personen zich digitaal te laten identificeren via een integratie met onze partner ReadID

Lees verder

Wwft risicobeheersing met KLANT+

Een goede, doordachte Wwft-registratie van alle klanten is een belangrijk onderdeel van een goed risicobeheer van en met je klanten. Maar er is meer dat gedaan kan en moet worden bij het accepteren van een klant, een nieuwe opdracht of het continueren van een eerdere opdracht. Daarom is onze app WWFT+ verder uitgebreid naar KLANT+.

Lees verder
Succesformule Caseware Cloud uitgebreid!

Succesformule Caseware Cloud uitgebreid!

Na de release van de jaarrekening middelgroot in cloud kondigen we de volgende ontwikkelingen aan: KLANT+ en MONITOR+. Hiermee zetten we de volgende stap in de cloud waarbij alle stappen in het werkproces van een accountant worden gefaciliteerd. Ook zetten we in op de release van VPB+, een cloudoplossing voor de VPB-aangifte, en AUDIT+, een cloudoplossing voor de controlepraktijk.

Lees verder
Geen berichten gevonden