CaseWare zet eerste stappen met Analytics.AI

Leestijd 2 min
04 April 2022, laatste update 04 april 2022

Data-explosie? In het jaar 2000 was maar een kwart van onze data digitaal opgeslagen, de rest lag vast in de vorm van boeken, kranten, videotapes, fotoalbums etc. In 2007 was nog slechts 6% analoog opgeslagen en ik vermoed dat dit nu nog maar zo’n 1% is. 

 

Er komt dus steeds meer data digitaal beschikbaar. Per dag verwerkt Google bijvoorbeeld zo’n 24 petabytes per dag, dat staat gelijk aan 24 miljoen gigabytes! Maar wat kunnen we met al die data?

 

Data gedreven is een term die de laatste tijd steeds vaker gehoord wordt. Data gedreven werken is het op basis van data-analyse doelgerichte beslissingen nemen, in plaats van op intuïtie of onderbuikgevoelens, of omdat we het nu eenmaal altijd zo doen. Uiteraard blijft een vakkundige beoordeling door de professional ook bij data-analyse voorop staan. 

 

Wat is data-analyse?  

Data-analyse is een proces waarbij gegevens worden geïnspecteerd, opgeschoond, getransformeerd en gemodelleerd met het doel relevante informatie te ontdekken, conclusies te trekken over de betrouwbaarheid van de data en de oordeelsvorming te ondersteunen. Dit hoeft niet direct betrekking te hebben op Big Data, maar ook de transactiedata uit de boekhoudpakketten gecombineerd met data-analyse kan al veel inzichten opleveren en meerwaarde bieden voor je klant.  

 

Waarom is data-analyse belangrijk?  

De resultaten van een data-analyse tonen direct de onderdelen waar de hoogste risico's zitten en komen voort uit vragen en tests die van tevoren zijn opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan kasontvangsten boven de €10.000, kosten die direct via het bankboek zijn geboekt of dubbele betalingen. Het is daarbij essentieel om de juiste vragen te formuleren. Je wilt namelijk niet te veel werkzaamheden uitvoeren, maar je aandacht richten op die onderdelen waar de hoogste risico's zitten. Dit werkt niet alleen kostenbesparend, maar voegt ook kwaliteit toe aan de uitgevoerde werkzaamheden.  

 

Hoe gaat CaseWare mij daarbij helpen?

CaseWare is aan het toewerken naar data gedreven apps. De visie daarbij is dat op basis van data-analyse automatisch risico’s worden gesignaleerd. Daarbij komen relevante procedures op om het risico te mitigeren. Onderdelen waar geen risico’s zijn gesignaleerd, worden dan ook automatisch afgevinkt. Er zijn immers geen werkzaamheden nodig en je hoeft ze dan niet meer te controleren. 

 

Dit betekent dat er slimme analyses mogelijk zijn, die verder gaan dan alleen kijken naar hoge bedragen of ontbrekende boekingen. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de analyse geen black box wordt. Daarom geven we de accountant inzicht in wat er onder de motorkap gebeurt en kunnen zij elk moment de onderliggende algoritmes van de analyses raadplegen. 

 

Analytics.AI

CaseWare is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van data-analyse in CaseWare Cloud, waarbij voorop staat dat het geen losstaande tool wordt, maar echt geïntegreerd is met de Cloud apps. Alleen dan kunnen daadwerkelijk die efficiencyvoordelen behaald worden, doordat gegevens maar één keer hoeven te worden ingelezen en gemapt, en resultaten direct gelinkt kunnen worden aan procedures.

 

We maken hier al mooie stappen mee. In de afbeelding hieronder zien we een voorbeeld van deze nieuwe ontwikkeling, die we Analytics.AI noemen.  

In eerste instantie kan Analytics.AI gebruikt worden in de planningsfase van een opdracht om de betrouwbaarheid van de data vast te stellen en ten behoeve van het signaleren en inschatten van risico’s. In een later stadium zal data-analyse ook gebruikt kunnen worden bij andere fases in de opdracht. Hierbij gaat dan ook andersoortige data een rol gaan spelen, zoals externe, niet-financiële en ongestructureerde data, en dan noem je het al snel Big Data. Voor nu beginnen we klein, maar neem van ons aan, we hebben een duidelijke stip op de horizon.  

 

De komende periode houd ik je via onze website op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van data-analyse.

Vond je dit artikel interessant?

Ontvang de nieuwste blogs, informatie over trainingen en het laatste nieuws in je mailbox.

Deel artikel
Bas Sperling, Product Owner Compliance
Bas Sperling, Product Owner Compliance bij CaseWare Nederland. Heeft accountancy gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Bas is in het verleden werkzaam geweest in de samenstel- en controlepraktijk en inmiddels al meer dan 15 jaar werkzaam bij CaseWare Nederland. Zijn interesses liggen naast Compliance ook bij big data en machine learning.
Bas Sperling, Product Owner Compliance bij CaseWare Nederland. Heeft accountancy gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Bas is in het verleden werkzaam geweest in de samenstel- en controlepraktijk en inmiddels al meer dan 15 jaar werkzaam bij CaseWare Nederland. Zijn interesses liggen naast Compliance ook bij big data en machine learning.

Meer over dit onderwerp

Succesformule Caseware Cloud uitgebreid!

Succesformule Caseware Cloud uitgebreid!

Na de release van de jaarrekening middelgroot in cloud kondigen we de volgende ontwikkelingen aan: KLANT+ en MONITOR+. Hiermee zetten we de volgende stap in de cloud waarbij alle stappen in het werkproces van een accountant worden gefaciliteerd. Ook zetten we in op de release van VPB+, een cloudoplossing voor de VPB-aangifte, en AUDIT+, een cloudoplossing voor de controlepraktijk.

Lees verder
Jaarrekening middelgroot beschikbaar in Caseware cloud

Jaarrekening middelgroot beschikbaar in Caseware cloud

Caseware Nederland maakt het mogelijk om vanaf 1 september een middelgrote jaarrekening op te stellen in de cloud. De SAMENSTEL+ app is naast de micro en kleine jaarrekening uitgebreid met de middelgrote jaarrekening. Dit biedt accountants en financieel professionals meer flexibiliteit en mogelijkheden bij het werken in de Cloud.

Lees verder
Bas Sperling vertelt over de wet van Benford in Caseware Analytics AII

Wet van Benford: feit of toeval?

De ontwikkeling loopt nog, maar we willen alvast wat meer vertellen over de functionaliteiten van het aankomende Caseware Analytics AI.

 

Lees verder
Versie 1.0.7. van de AuditCase app staat in het teken van het waarborgen van de veiligheid van je data.

AuditCase app versie 1.0.7 nu beschikbaar voor IOS en Android

Met de nieuwe mobiele versie van AuditCase heeft iedere gebruiker binnen enkele seconden waar, wanneer en met welk apparaat dan ook, de vaste gegevens van de klant, het telefoonnummer van contactpersonen of een specifiek dossierstuk bij de hand.

Lees verder
Geen berichten gevonden