5 Redenen waarom accountants Artificial Intelligence moeten omarmen

Leestijd 1 min
08 October 2020, laatste update 08 oktober 2020

Volgens het PwC Global FinTech Report zal 77% van de financiële instellingen de interne inspanningen om te innoveren opvoeren, waarbij veel bedrijven het doorbrekende karakter van Financial technology (FinTech) omarmen.

 

FinTech heeft kansen gecreëerd voor vooruitgang in de manier waarop accountants zaken doen. Zo zorgt het voor gemak, verbeterde efficiëntie, verbeterde communicatieprocessen en grotere gegevensinzichten. In recent onderzoek is aangetoond dat Artificial Intelligence (AI) een van de technologieën is die zorgt voor een hervorming in de FinTech. Laten we dit onderzoeken…

Wat is AI?

Volgens het Journal of Accountancy is AI een technologie waarmee computers op beslissingen gebaseerde taken kunnen uitvoeren die eerder aan mensen werden overgelaten. Er zijn verschillende vormen van AI, waaronder Machine-based Learning (ML), waarbij het programma geleidelijk beter kan worden in analyse en beslissingen nemen naarmate het meer wordt gebruikt.

Welke invloed heeft dit op de rol van accountants?

Alledaagse, handmatige taken die vroeger door accountants werden uitgevoerd - gegevensinvoer, verificaties en fraudedetectie - worden nu uitgevoerd door AI. Forbes verwacht dat deze taken - ook die gerelateerd aan belastingen, salarisadministratie, audits, bankieren – tegen 2020 volledig geautomatiseerd gaan worden met behulp van op AI gebaseerde technologieën.

 

Er wordt verwacht dat veel bedrijven AI-technologie zullen gaan toepassen, maar het is belangrijk om te vermelden dat AI de rol van accountants niet overneemt. AI zal accountants juist gaan helpen om een adviserende rol op zich te nemen die gericht is op het genereren van waarde voor klanten. Forbes en Accounting Today geven hiervan een aantal voorbeelden uit de praktijk:

 

  1. Een geautomatiseerd factureringssysteem verhoogt de snelheid waarmee accountants bijgewerkte financiële informatie aan klanten kunnen verstrekken.
  2. AI doet veel van het werk dat nodig is bij het uitvoeren van betalingen en het matchen van inkooporders voor crediteuren en vorderingen.
  3. Gemechaniseerde invoer van data en dataclassificatie helpen accountants bij het snel analyseren van algemene financiële trends.
  4. Zelfregulerende systemen kunnen tijd besparen bij het innemen, coderen, verwerken en verzenden van facturen.
  5. AI kan automatisch bronnen beheren door betalingstermijnen en goedkeuringsworkflows aan te wijzen.

Dit zijn slechts een paar van de redenen die ruim 80% van de leidinggevenden hebben overtuigd dat AI een concurrentievoordeel brengt en 79% is van mening dat AI de productiviteit zal verhogen (MIT-Boston Consulting Group Survey).

Vond je dit artikel interessant?

Ontvang de nieuwste blogs, informatie over trainingen en het laatste nieuws in je mailbox.

Deel artikel
Richard Schiphorst, Statutair Directeur
Richard Schiphorst is vanaf 2006 verantwoordelijk voor operationele en strategische ontwikkeling van de organisatie.
Richard Schiphorst is vanaf 2006 verantwoordelijk voor operationele en strategische ontwikkeling van de organisatie.

Meer over dit onderwerp

Nieuw en uniek! Controleopdrachten vanuit de cloud met AUDIT+

Nieuw en uniek! Controleopdrachten vanuit de cloud met AUDIT+

Weer hebben we goed nieuws, want we voegen een nieuw onderdeel toe aan onze steeds verder uitbreidende catalogus van cloud-oplossingen. Als eerste in Nederland geven we accountancykantoren nu een uniek middel in handen om controleopdrachten effectiever en risicogedreven uit te voeren. Want controleren vanuit de cloud met AUDIT+ heeft nogal wat voordelen. 

Lees verder
Daniel vertelt over digitale identificatie in combinatie met AuditCase

Digitale identificatie voor klanten van AuditCase

Niet lang geleden spraken we nog over ‘toekomstmuziek’, waar het nu voor AuditCase klanten werkelijkheid is: digitale identificatie. In de afgelopen maanden hebben we mooie stappen kunnen maken in ons onderzoek en hebben we een goede partner gevonden. Vanaf AuditCase versie 17.3 is het namelijk mogelijk om personen zich digitaal te laten identificeren via een integratie met onze partner ReadID

Lees verder

Wwft risicobeheersing met KLANT+

Een goede, doordachte Wwft-registratie van alle klanten is een belangrijk onderdeel van een goed risicobeheer van en met je klanten. Maar er is meer dat gedaan kan en moet worden bij het accepteren van een klant, een nieuwe opdracht of het continueren van een eerdere opdracht. Daarom is onze app WWFT+ verder uitgebreid naar KLANT+.

Lees verder
Succesformule Caseware Cloud uitgebreid!

Succesformule Caseware Cloud uitgebreid!

Na de release van de jaarrekening middelgroot in cloud kondigen we de volgende ontwikkelingen aan: KLANT+ en MONITOR+. Hiermee zetten we de volgende stap in de cloud waarbij alle stappen in het werkproces van een accountant worden gefaciliteerd. Ook zetten we in op de release van VPB+, een cloudoplossing voor de VPB-aangifte, en AUDIT+, een cloudoplossing voor de controlepraktijk.

Lees verder
Geen berichten gevonden