Excel blijft foutgevoelig, tijdrovend en inefficiënt

CFO's zoeken nadrukkelijk naar een professionaliseringsslag

02-03-2018

Ik ben Leon van Uffelen en bijna 7 jaar werkzaam voor CaseWare. Binnen CaseWare ben ik verantwoordelijk voor de sales binnen het Corporate segment. Van oudsher bedient CaseWare de accountancymarkt. Binnen CaseWare onderscheiden wij 3 markten, Accountancy, Corporate en Public. Onder de accountancymarkt verstaan we alle accountantskantoren van Big 4 tot administratiekantoor. Binnen het corporate segment richten wij ons op het MKB tot beursgenoteerde bedrijven. De laatste tak van sport, betreft de public tak, denk hierbij aan bijvoorbeeld de Belastingdienst of bijvoorbeeld onderzoeksorganisaties.

Al enige tijd zien we dat het MKB + tot beursgenoteerd op zoek naar een professionaliseringsslag. Dit komt mede door de invoering van SBR, maar ook door de complexiteit in de organisatiestructuur. Eigenlijk hebben wij maar één grote concurrent, een concurrent wie iedereen kent. Namelijk Microsoft Office…

Je zult versteld staan hoe veel Excelformats in gebruik zijn bij de grootste bedrijven in Nederland. Excel, veilig, vertrouwd, tastbaar maar daarnaast foutgevoelig, tijdrovend en inefficiënt. Vaak zien we dat er binnen een bedrijf één of misschien twee Excel-goeroes aanwezig zijn welke de templates bouwen en onderhouden. Wat gebeurt er als deze mensen op vakantie zijn en de templates vallen om? Hoe betrouwbaar is deze verantwoordingsrapportage?

Daarnaast vergt het onderhouden van deze templates veel tijd en precisie. Je wilt als financial professional maar één ding, en dat is 100% betrouwbare cijfers presenteren. Soms moet door een groot beursgenoteerde bedrijf een winstverwachting afgegeven worden omdat een cel in Excel niet, of zelf twee keer is meegeteld. Dit wil je als CFO of controller niet presenteren aan de stakeholders.

We zien dat bedrijven op zoek zijn naar een tool welke zij kunnen gebruiken om de volgende stap te realiseren. Wat is deze volgende stap dan? Het doorvoeren van een professionaliseringslag en efficiencyslag en zorgdragen voor een kwalitatief hoogwaardige financiële (verantwoordings)informatie.

Welke stappen nemen deze bedrijven dan en wat levert het op? Graag neem ik jullie in de volgende blogs mee in de wereld van CaseWare in het corporate segment.

Blijf op de hoogte van CaseWare
Neem vrijblijvend een CaseWare-ID of log in.