Hoofd in de 'cloud', benen op de grond

01-12-2015

Het is een vaak gestelde vraag tijdens menige vakborrel of opleidingslunch. ‘Zeg, zitten jullie al in de cloud?’ Niet zelden volgt er dan een geanimeerde discussie tussen de pleitbezorgers van het online werken en de collega’s die liever nog even de kat uit de boom kijken.

Accountants staan erom bekend dat ze risico’s graag mijden en precies willen weten hoe diep en breed de zeven sloten zijn die ze ongetwijfeld gaan tegenkomen op hun pad. Vanuit dat perspectief is het begrijpelijk dat niet elk kantoor staat te trappelen om voor zichzelf een plaats te reserveren in de cloud. Want is die echt zoveel beter dan de eigen kantooromgeving? Wie beheert er de software en de bedrijfsdata? En zijn de gegevens wel veilig afgeschermd tegen de blikken (of nog erger: de grijpgrage handen) van onbevoegden?

De stap naar de cloud lijkt groot en wellicht een beetje eng. Toch is opmars van de cloud als werk- en opslagplek voor bedrijven en particulieren niet te stuiten. Het online werken mag bij sommigen twijfels en bedenkingen oproepen, het biedt ook enorme voordelen. De cloud is overal, dus de werkplek en het archief zijn ook overal. Sluitingstijden zijn er niet. Het onderhoud en beheer van software, templates en dossiers vergt geen rompslomp. En doordat alles overzichtelijk bij elkaar staat, verloopt het monitoren van werkzaamheden en dossiers veel eenvoudiger en efficiënter. De belangrijkste drijfveer voor een gang naar de cloud is echter dat veel software en bedrijfsoplossingen in de toekomst alleen nog maar in de cloud worden aangeboden. Wie bij wil blijven zal dus wel mee moeten verhuizen.

Bij CaseWare zijn we ervan overtuigd dat de cloud een goed instrument is om de kwaliteit van de accountancy verder te verhogen en nieuwe werkvormen te introduceren. Om die reden investeren we fors in de ontwikkeling van innovatieve cloudoplossingen. Maar we signaleren ook dat niet elk kantoor de overstap naar de cloud zomaar kan maken. Los van de eerder genoemde twijfels, brengt het ook een verandering in werkprocessen met zich mee.

Onze strategie gaat daarom uit van een geleidelijke en stapsgewijze route naar het volledig ‘cloudbased’ werken. Waarbij we steeds meer mogelijkheden bieden om geheel of gedeeltelijk in de cloud te werken. Maar wel in een tempo dat voor onze klanten en gebruikers haalbaar en wenselijk is. De verschuiving van de lokale kantooromgeving naar de cloud is een ingrijpend proces dat vraagt om een gedegen aanpak. Want net als onze gebruikers, lopen wij ook liever om de zeven sloten heen.

Meer weten over de cloudstrategie van CaseWare? Lees hier het interview met Hugo Steensma en Richard Schiphorst. 

Blijf op de hoogte van CaseWare
Neem vrijblijvend een CaseWare-ID of log in.