Meer doen met het samenstelrapport

07-07-2015

Over de toekomst van het samenstellen is veel te doen. Op de laatste CaseWare Open op 3 juni 2015 gonsde het van de meningen, voorspellingen en ideeën. ‘Het samenstellen wordt een commodity’, ‘De accountant wordt overbodig’ en ‘Ons werk dreigt te worden uitgehold’. Het zijn zomaar enkele opmerkingen die door sprekers en deelnemers werden geuit.

Gelukkig was er desondanks veel belangstelling voor de parallelsessie ‘Optimaal samenwerken met CaseWare Samenstel’. Volledig terecht want juist in deze tijd doen zich ook goede kansen voor om het samenstelrapport of de samenstelopdracht een flinke boost te geven. De realiteit is dat slimme technische toepassingen ervoor zorgen dat het samenstelwerk steeds meer geautomatiseerd kan plaatsvinden. Maar dat zet de accountant allerminst buitenspel. Want diezelfde technische ontwikkelingen zorgen er ook voor dat we veel meer uit het samenstelrapport kunnen halen dan tot nu toe het geval was. Nieuwe toepassingen maken het bovendien mogelijk om efficiënter te werken zodat er ruimte ontstaat om op andere gebieden meerwaarde te leveren aan de klant.

Tijdens de CaseWare Open is een aantal nieuwe toepassingen de revue gepasseerd. Zoals het verkorte programma ‘Aangifte Plus’ waarmee het aangiftedossier van klanten zonder derdenbelang (eenmanszaken en VOF’s) met een enkele muisklik opgesteld kan worden. Indien een volledige jaarrekening gewenst is kan er opgeschakeld worden. 

Ook hebben we de vernieuwde connectoren gepresenteerd voor het inlezen van gegevens vanuit CRM-systemen en financiële pakketten in het CaseWare-samensteldossier. Verder krijgt de verwerking van ‘papieren’ documenten een impuls door de introductie van de Scan Inbox. Daarbij worden ingescande documenten automatisch op de juiste plaats in het dossier gezet.

Een belangrijke ontwikkeling binnen het samenstelopdracht is de toenemende aandacht voor de interactie met de klant. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de introductie van Prepared By Client List (PBCL), een klantvriendelijke oplossing om de klant digitaal te ondersteunen bij het aanleveren van noodzakelijke stukken. Het digitaal ondertekenen van stukken door de accountant kan eveneens efficiënter. CaseWare ontwikkelt momenteel een toepassing om het zetten van gecertificeerde handtekeningen via speciaal daarvoor bestemde programma’s te vereenvoudigen. Last but not least is CaseWare bezig met instrumenten om de samenstelklant beter te adviseren over bijvoorbeeld toekomstscenario’s en financieringsbehoefte. Hierdoor is de accountant constant een coach en adviseur  in plaats de jaarlijkse samenstel specialist. 

Bovenstaand laat zien dat er volop beweging en dynamiek is rondom de samenstelopdracht. Het wordt misschien anders, maar zeker niet minder. Alle reden dus om de komende tijd op het vinkentouw te zitten.

Blijf op de hoogte van CaseWare
Neem vrijblijvend een CaseWare-ID of log in.